Två veckor med min nya Pebble
Alla snackar om smarta klockor och självklart måste jag också testa på den nya trenden. Här är mina första intryck av den smarta klockan Pebble – som egentligen är så smart alls.
Det började som ett projekt på Kickstarter och slutade med världssuccé. Pebble har verkligen gjort en imponerande resa, och på prylmässan CES visades en ny version upp med stålchassi.
Men vad är egentligen Pebble? Många skulle nog säga ”en smart klocka”. Den här typen av prylar har ju blivit extremt hajpade på sistone – både klockor och olika typer av hälsoarmband som håller koll på hur du sover, äter och tränar.
Jag köpte en Pebble för att testa prylen som alla snackar om. Att koppla ihop den trådlöst med blåtand till mobilen gick snabbt, och det finns en särskild app där du kan hålla koll på klockans status och byta design på själva klockan.
Klockan är lätt och sitter bekvämt på handleden. Det finns fyra knappar: tillbaka, upp, ned och bekräfta. Displayen är svartvit och lågupplöst, batteritiden är omkring en vecka och det finns en inbyggd vibrator som skakar till när du får en notifikation i mobilen – till exempel ett samtal eller ett meddelande.
Det låter inte som någon avancerad pryl, egentligen?
Nej. Pebble har verkligen ingen spjutspetsteknik. Kvalitetskänslan är helt okej men skärmen känns gammal, särskilt när man sett den snygga (och tryckkänsliga) färgskärmen på Samsung Galaxy Gear.
Men stenålderstekniken har faktiskt fördelar också. Skärmen är lätt att läsa av, batteritiden blir bättre med en svartvit skärm och det behövs faktiskt inga fler roliga funktioner. Jag vill bara att klockan ska väckas till liv när något händer i mobilen. Då vill jag se vem det var som skickade ett sms, eller kanske byta låt i musikspelaren. Det ser ju bara dumt ut att stå och glo ner i en armbandsklocka när man väntar på bussen. Pebble ska inte ersätta mobilen – den ska vara ett simpelt komplement. Egentligen är ju inte klockan särskilt ”smart” alls, och det tycker jag är riktigt skönt!
Vad är bäst med Pebble?
Jag använder den främst som löparklocka. Den funkar ganska bra tillsammans med appen Runkeeper. Då visas ett stoppur och din aktuella fart direkt i skärmen, och jag kan också pausa Runkeeper direkt i klockan. Tyvärr går det inte att sätta igång eller avsluta Runkeeper i Pebble, det går bara att pausa och återuppta. Men återigen: jag gillar enkelheten. Det håller ju också prisnivån på vettiga 1 500 kronor med frakt.
Vad är sämst med Pebble?
Det är ju ännu en pryl som du måste ladda och komma ihåg. Så kallade ”wearable devices” är högsta mode som alla snackar om, men som ingen egentligen använder. Motionsarmband känns som mer folkligt än smarta klockor – här är nog målgruppen lite mer prylnördig.