Erik Söderholm

Digital journalist

Interaktiv karta: Se när Sverige byter däck

Nu kan du kolla om grannen har bytt till sommardäck – och själv lägga in ditt eget däckbyte. Mitt senaste projekt heter Sverige byter däck och går ut på att göra något kul av något som de flesta tycker är ganska tråkigt.

Publicerat
Uppdaterat

Däckbytet är något som bilägarna inte kommer undan, men nu blir det åtminstone lite roligare. Jag tog fram en interaktiv karta med möjlighet för Auto Motor & Sport-läsarna att själva lägga in sitt däckbyte. Dessutom finns ett reglage där du kan byta mellan olika datum, för att se hur däckbytet sprider sig över landet.

Detta är första gången jag jobbar med Leaflet och Open Street Maps, en trevlig upplevelse måste jag säga. Har mest jobbat med Google Maps tidigare, men Leaflet verkar vara mer anpassningsbart.

När användaren klickar på "Lägg in mitt däckbyte" aktiveras också webbläsarens positioneringskoll för att få fram platsen, men det finns också möjlighet att klicka sig fram till rätt plats på kartan. Sedan sparas allt i en databas. Dragreglaget heter LeafletSlider och om sidan blir seg av alla inlagda däckbyten finns möjlighet att klustra ihop ikonerna med hjälp av Leaflet.markercluster.

Gå in och titta själv!

Blogginlägg
Projekt & artiklar

Om mig

Jag är digital redaktionschef på Auto Motor & Sport och Recharge. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med datajournalistik och visualiseringar.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Sublime Text och Coda och versionshanteringsprogrammet SourceTree. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk, Final Cut och Motion, Python, Xcode och Swift.

Kurser & föreläsningar

  • Navigating Misinformation (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • News algorithms: The impact of automation and ai on journalism (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Data visualization for storytelling and discovery (2017): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Datajournalistik och visualiseringar: Hållit föreläsningar och kurser hos Sveriges Tidskrifter och Lärarnas Riksförbund.

Kontakt

Mejla mig gärna på eriksdh snabel-a gmail punkt com, följ mig på Twitter eller Linkedin eller läs mina artiklar på Auto Motor & Sport och Recharge.