Erik Söderholm

Digital journalist

9 sätt att jobba smartare och effektivare

Mitt senaste app-fynd är helt fantastiskt och kan spara enormt mycket tid.

Publicerat
Uppdaterat

Stäng mejlprogrammet

Mejl kan vara en riktig tidstjuv. Det första jag gjorde varje morgon var att kolla mejlen, och sedan stod mejlprogrammet öppet hela dagen. Det har jag slutat med. Jag kollar mejlen en gång på förmiddagen, en gång på eftermiddagen och – i vissa fall – också en gång på kvällen. Är det något som inte kan vänta vet mina kollegor att jag finns på Slack. 

Strunta i alla dåliga kom ihåg-appar

Jag använder Apples egna appar för kalender och påminnelser. Just påminnelserna är en viktig del i att faktiskt få saker och ting gjorda. Fördelen med Apples app för påminnelser är att den fungerar med Siri. Att kunna säga "Påminn mig om att skicka nyhetsbrev imorgon klockan 10" eller "imorgon när jag kommer till jobbet" är otroligt smidigt. 

Börja använda Pocket

Här sparar jag allt som jag ska läsa senare på nätet. Jag sparar inte länken om jag inte är helt säker på att jag faktiskt kommer läsa den. Jag har också satt upp ett antal RSS-prenumerationer med hjälp av Feedhuddler för att länkarna ska dyka upp direkt i Pocket. En rolig detalj med Pocket är fliken Recommended, som funkar kanonbra, eftersom den vet vilken typ av länkar du brukar spara. Algoritmen är riktigt bra på att hitta artiklar jag tycker är intressanta. 

Sätt upp dina IFTTT-recept

Sätt internet i arbete åt dig! Det är tanken med den här sajten. Jag har två recept igång som båda sparar en länk på mitt Pocketkonto: när jag klickar på "Titta senare" på ett videoklipp på Youtube och när jag gillar en tweet. 

Ibland orkar jag inte med Twitter...

...och då är det ganska smidigt att använda Nuzzel som ser vilka länkar som delats av de konton som jag följer. Det finns också en smart funktion för att hitta länkar som mina kompisars kompisar delar. Det är skönt att inte behöva scrolla igenom hela flödet efter exempelvis en Twitterfri helg.

När jag trots allt twittrar...

Använder jag Twitshot som automatiskt lägger med en bild från artikeln jag delar. 

Bästa fyndet hittills?

Fantastiska programmet – eller "textacceleratorn" – aText har verkligen gjort mig mer effektiv. Här sparar jag kortkommandon till textstycken som jag skriver ofta. Nu slipper jag upprepa mig, vilket är en riktig tidstjuv. Här är några av mina "snippets" som jag kommer åt genom att bara trycka ett enkelt kortkommando.

Kortkommando Text som skrivs ut automatiskt
:foto Enkel fotobyline, typ "Foto: auto motor & sport"
:sign Min mejlsignatur
:carplay URL till en artikel jag länkar till ofta
:table CSS-kod för att snygga till HTML-tabeller
:ams Lägger till texten "automotorsport" i Googles sökresultat för att enbart hitta resultat från automotorsport.se.

Flux sparar ögonen

Ett program som känns skumt att använda i början är Flux, som gör skärmen gulare framåt eftermiddagen och kvällen. Det sparar ögonen. Jag gillar att jobba kväll och det blåa ljuset som Flux tar bort gör det svårt att sova. Den här funktionen kommer snart också till iPhone och iPad. Okej, Flux kanske inte gör dig effektivare men efter att ha provat vill jag aldrig gå tillbaka till att inte använda Flux.

Duet gör din iPad till en skärm

Tänk att få en extra skärm utan att behöva köpa en extra skärm? Det kan du, om du har en iPad, med den trevliga appen Duet.

Avslutningsvis...

Jag använder Twitter betydligt mer än olika RSS-program, men varför jag gör det kan jag förklara i ett kommande blogginlägg.

Blogginlägg
Projekt & artiklar
Ägarnas egna siffror: Så mycket drar laddhybriden Nu har det hänt – elbilar körs längre än bensinbilar Nu kan du chiptrimma din elbil eller laddhybrid Mest räckvidd för pengarna: Så står sig Tesla Model 3 Svenska AdBlue-pirater säljer fuskbox till lastbilar Därför har elbilsförsäljningen i Danmark havererat fullständigt Så mycket dyrare kan en elbil vara att försäkra Tesla har nöjda ägare – men inte allra nöjdast Miljöbilar får rabatt – men vräks iväg till utlandet Testa själv: Så imponerande snabbt kommer du fram med Hyperloop Kritikerna har fel – Elon Musks idé kommer funka Trådlös laddning kan få betydligt fler att byta till en elbil eller hybrid Fossildriven suv vinner Årets Bil – knappt en miljöbil i sikte 6 anledningar att energimiljardären har fel – Tesla riskerar inte konkurs Räckvidden framför allt – eller ställer vi kanske fel frågor om nya elbilar? Miljösmart, ja – men det kommer inte alltid vara så här billigt att köra elbil Det är egentligen på landsbygden som elbilarna passar bäst Detta säger jag till alla elbilsskeptiker – och det fungerar nästan varje gång Efter dödskraschen: "Lösningen är inte att stoppa utvecklingen – snarare tvärt om" Krönika: Succé eller konkurs – Tesla har ändå förändrat bilbranschen i grunden BMW betalar inte alltid för rasslande kamkedja Skrotklassad Mercedes hos auktoriserad säljare När bensinpriserna är låga väljer bilköparna att dissa Toyota Prius Trenden: Bilrån drabbar inte bara lyxbilsägare Läsarna hyllar sina elbilar: "Jag är oförskämt nöjd" BMW fälls för allvarligt haveri i dieselmotor – kan kosta 50.000 Nya bilar allt snålare – men inte så mycket roligare BMW svarar på kritiken: "Vi prövar saken internt" Bilägarna kan få betala för Volkswagens dåliga kvalitet ur egen ficka Volkswagen svarar på kritiken: "Det är olyckligt" Slutar sälja VW och Audi: "Orkar inte med eländet" Vi köper allt fler bilar – men vi kör inte längre sträckor Här är bilhandlarna som fuskat – och dömts Här är stadsdelen som är värst drabbad av bilbrott "Smarta" bilpoolsbilarna har vinterdäck mitt i sommaren Bilhandlarnas fula knep – du kan tvingas betala Trots siffrorna: "Tycker polisen gör ett bra jobb" Åtta vanligaste knepen du råkar ut för hos handlaren Siffror och grafik: Här sker viltolyckorna De lockar bilköpare med olagliga lån Här är fartkamerorna som fångar flest Så många fastnar i fartkamerorna Läsarna tycker till om bilhandlarna Bästa bilhandlaren bjuder på gratis lunch Bilhandlarna utnyttjar inte nätet Många bilhandlare svarar inte på mejl Polisen krockar – för dina skattepengar Så får polisen köra – och inte köra UNIK KARTA: Här sker flest bilinbrott Så undviker du bilinbrott Polisen: "Bilinbrotten har minskat" Läsarna berättar om bilinbrotten

Om mig

Jag är digital redaktionschef på Auto Motor & Sport och Recharge. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med datajournalistik och visualiseringar.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Sublime Text och Coda och versionshanteringsprogrammet SourceTree. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk, Final Cut och Motion, Python, Xcode och Swift.

Kontakt

Mejla mig gärna på eriksdh snabel-a gmail punkt com, följ mig på Twitter eller läs mina artiklar på Auto Motor & Sport och Recharge.