Erik Söderholm

Digital journalist

Så fixade jag ett mediacenter för 350 spänn

Jag har köpt en dator för kaffepengar. Raspberry Pi är en smart liten sak som kan göra nästan vad som helst. Just nu tjänstgör den som mediacenter i min hemmabio.

Publicerat

Vad får man för 350 kronor egentligen? Jag fick en dator. Raspberry Pi är en liten enkortsdator där bara fantasin sätter stopp för vad den kan göra. Jag har länge funderat på ett komplement till min Apple TV och gjorde slag i saken.

Apple TV är ju fantastisk på sitt sätt men den kan inte strömma film i vilket format som helst, trådlöst, till min hemmabio. För att slippa koppla in datorn till tv:n krävdes alltså en smartare lösning.

Raspberry Pi kommer som standard med... ingenting. Typ. Jag har installerat ett särskilt operativsystem som kallas RaspBMC och som är en specialversion av XBMC (numera Kodi Entertainment Center), ett mediacenter som bland annat kan visa film och spela musik.

Att använda en Raspberry Pi som enda dator är ganska knepigt – det är heller inte därför den finns. Du måste vara ganska bekväm med dina sudo commands för att få allt att funka. Men som mediacenter funkar den perfekt.

Jag kopplade in min RPI med hdmi till tv:n och med en nätverkssladd till routern. Operativsystemet lagras på ett minneskort. RaspBMC har ett ganska snyggt och lättanvänt gränssnitt. En kul grej är att fjärrkontrollen till min tv faktiskt funkar för att styra RPI:n tack vare HDMI CEC.

Men när jag skulle strömma filmer från datorn började problemen. Det kräver ju att datorn är påslagen, och även om jag har en stationär iMac är det ibland skönt att kunna kolla på fredagsfilm utan krav på att datorn faktiskt ska vara på.

Jag bestämde mig istället för att lägga filmfilerna på min lokala NAS, en Western Digital EX2. Där finns nu en särskild sektion som heter "Movies" och som automatiskt speglar allt innehåll som ligger i mappen "Filmer" på min iMac. Speglingen sker trådlöst med hjälp av programmet Sync Folders.

Nästa steg blev att få igång streamingen av filmerna från min NAS till min RPI. I operativsystemet XBMC finns en särskild funktion för att hitta lokala servrar via olika protokoll, som NFS eller SMB. Men anslutningen bryts ofta och filmerna kan behöva buffras länge.

Men på en annan teknikblogg hittade jag en smart lösning: programmet NFS Manager, som skapar en permanent länk mellan min NAS och Raspberryn via NFS. Förutom att följa instruktionerna i programmet var jag också tvungen att ändra några rader i en .plist-fil i datorns systembibliotek och starta om NFS-funktionaliteten i datorn.

Hittills verkar det funka bra! Filmerna strömmas prickfritt (än så länge, håller tummarna...) och gränssnittet i XBMC är som sagt ganska trevligt. Särskilt med tanke på att hela projektet bara kostat några hundralappar.

Mer läsning: Gör storverk med lilla Raspberry Pi
Mer läsning: De galnaste Raspberry Pi-projekten

Blogginlägg
Projekt & artiklar
Ägarnas egna siffror: Så mycket drar laddhybriden Nu har det hänt – elbilar körs längre än bensinbilar Nu kan du chiptrimma din elbil eller laddhybrid Mest räckvidd för pengarna: Så står sig Tesla Model 3 Svenska AdBlue-pirater säljer fuskbox till lastbilar Därför har elbilsförsäljningen i Danmark havererat fullständigt Så mycket dyrare kan en elbil vara att försäkra Tesla har nöjda ägare – men inte allra nöjdast Miljöbilar får rabatt – men vräks iväg till utlandet Testa själv: Så imponerande snabbt kommer du fram med Hyperloop Kritikerna har fel – Elon Musks idé kommer funka Trådlös laddning kan få betydligt fler att byta till en elbil eller hybrid Fossildriven suv vinner Årets Bil – knappt en miljöbil i sikte 6 anledningar att energimiljardären har fel – Tesla riskerar inte konkurs Räckvidden framför allt – eller ställer vi kanske fel frågor om nya elbilar? Miljösmart, ja – men det kommer inte alltid vara så här billigt att köra elbil Det är egentligen på landsbygden som elbilarna passar bäst Detta säger jag till alla elbilsskeptiker – och det fungerar nästan varje gång Efter dödskraschen: "Lösningen är inte att stoppa utvecklingen – snarare tvärt om" Krönika: Succé eller konkurs – Tesla har ändå förändrat bilbranschen i grunden BMW betalar inte alltid för rasslande kamkedja Skrotklassad Mercedes hos auktoriserad säljare När bensinpriserna är låga väljer bilköparna att dissa Toyota Prius Trenden: Bilrån drabbar inte bara lyxbilsägare Läsarna hyllar sina elbilar: "Jag är oförskämt nöjd" BMW fälls för allvarligt haveri i dieselmotor – kan kosta 50.000 Nya bilar allt snålare – men inte så mycket roligare BMW svarar på kritiken: "Vi prövar saken internt" Bilägarna kan få betala för Volkswagens dåliga kvalitet ur egen ficka Volkswagen svarar på kritiken: "Det är olyckligt" Slutar sälja VW och Audi: "Orkar inte med eländet" Vi köper allt fler bilar – men vi kör inte längre sträckor Här är bilhandlarna som fuskat – och dömts Här är stadsdelen som är värst drabbad av bilbrott "Smarta" bilpoolsbilarna har vinterdäck mitt i sommaren Bilhandlarnas fula knep – du kan tvingas betala Trots siffrorna: "Tycker polisen gör ett bra jobb" Åtta vanligaste knepen du råkar ut för hos handlaren Siffror och grafik: Här sker viltolyckorna De lockar bilköpare med olagliga lån Här är fartkamerorna som fångar flest Så många fastnar i fartkamerorna Läsarna tycker till om bilhandlarna Bästa bilhandlaren bjuder på gratis lunch Bilhandlarna utnyttjar inte nätet Många bilhandlare svarar inte på mejl Polisen krockar – för dina skattepengar Så får polisen köra – och inte köra UNIK KARTA: Här sker flest bilinbrott Så undviker du bilinbrott Polisen: "Bilinbrotten har minskat" Läsarna berättar om bilinbrotten

Om mig

Jag är digital redaktionschef på Auto Motor & Sport och Recharge. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med datajournalistik och visualiseringar.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Sublime Text och Coda och versionshanteringsprogrammet SourceTree. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk, Final Cut och Motion, Python, Xcode och Swift.

Kontakt

Mejla mig gärna på eriksdh snabel-a gmail punkt com, följ mig på Twitter eller läs mina artiklar på Auto Motor & Sport och Recharge.