Erik Söderholm

Digital journalist

Första recensionerna av nya Apple Watch

De första recensionerna av nya Apple Watch har börjat dyka upp på nätet. Här är en kort sammanfattning av vad prylsajterna tycker – och varför du (kanske) måste köpa en.

Publicerat

Apple Watch är den första helt nya produkten som Apple visar på länge. Om någon kan få de lite nördstämplade smarta klockorna att fungera säljmässigt är det väl Apple, men de första recensionerna visar att inte heller Apple Watch är felfri.

Krångligare än väntat

New York Times har använt den i en vecka och anmärker på det krångliga användargränssnittet. Okej, krångligt kanske är att överdriva. Men lika enkelt som i en iPhone är det inte, och det är inte helt självklart hur appar och annat ska användas.

Skärmen har "watchfaces" som visar tiden och "glances" som ska vara någon slags snabbvy av olika appar. Dessutom plingar den förstås för notiser (dock inte om du samtidigt använder din iPhone, tack för det!) så det gäller att du ställt in vilka notiser du vill ha – och vilka du inte vill ha – för att klockan inte ska bli ett plingande notishelvete.

Det går också att ringa med sin Apple Watch och du behöver inte behöver hålla upp klockan mot ansiktet för att prata. Kan säkert se dumt ut (lika dumt som att fotografera med sin iPad?) men kan också vara smidigare än att behöva rota fram telefonen när det ringer.

Det finns så många olika sätt att interagera med Apple Watch: svepa, trycka, trycka lite hårdare (med Force Touch som också finns på nya Macbook), de fysiska knapparna på sidan och med röstassistenten Siri. "Det finns så många funktioner att man känner sig lite vilsen ibland", skriver CNET.

Enligt The Verge är Apple Watch ganska tung, men inte så klumpig att det blir jobbigt. Skärmen är fantastisk och designen beskrivs som "ljusår före allt annat".

Apparna är både bra och dåliga

Mail-appen är inget vidare, skriver New York Times. Du kan till exempel inte svara på mejl över huvud taget. Men att svara på sms går bra...

Musikappen kan spela från både iPhone-minnet och klockminnet – du kan alltså lagra musik på två ställen. Inte helt enkelt, kanske.

Twitter-appen kan du använda för att retweeta och favoritmarkera, men inte klicka på länkar. Och det kanske är lika bra att det inte går att surfa på Apple Watch med den skärmen.

Tredjepartsappar kan vara sega, skriver CNET, och rapporterar lagg och fördröjning på upp till en halv minut. Även resten av gränssnittet är ibland smärtsamt långsamt och buggigt, skriver The Verge.

Vi måste prata om batteritiden

De flesta prylsajter som testat Apple Watch rapporterar om ett batteri som räcker för minst en dags användande, men kanske inte två. Klockan håller oftast längre än telefonen, som ska klara drygt 18 timmar. Laddningen tar nästan tre timmar.

Ribbing till räddning!

Om folk nu klagar på att det är oartigt att använda sin iPhone under mötet eller måltiden – hur oartigt kommer det vara att använda sin Apple Watch? Detta blir en fråga för DN:s etikettexpert Magdalena Ribbing.

På sista raden

CNET: "You don't need an Apple Watch. In many ways, it's a toy: an amazing little do-it-all, a clever invention, a possibly time-saving companion, a wrist-worn assistant. It's also mostly a phone accessory for now."

Apple Watch ska alltså inte ersätta telefonen utan komplettera den, och du ska aldrig titta mer än 15 sekunder på den i taget. Återstår att se hur det fungerar i verkligheten.

Projekt & artiklar

Blogginlägg

Om mig

Jag är digital redaktör på Vi Bilägare och OK-förlaget. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med digital redaktionell utveckling, datajournalistik, visualiseringar, redaktionella strategier, konvertering och digitala prenumerationer.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Visual Studio Code och GitHub. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk som Laravel, Final Cut, Premiere och Python.

Kurser & föreläsningar

  • Newsletter strategies for journalists: How to create, grow & monetize newsletters (2021): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Investigative reporting in the digital age (2020): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Navigating Misinformation (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • News algorithms: The impact of automation and ai on journalism (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Data visualization for storytelling and discovery (2017): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Datajournalistik och visualiseringar: Hållit föreläsningar och kurser hos Sveriges Tidskrifter och Lärarnas Riksförbund.

Kontakt