Erik Söderholm

Digital journalist

9 sätt att jobba smartare och effektivare

Mitt senaste app-fynd är helt fantastiskt och kan spara enormt mycket tid.

Publicerat 2016-02-22
Uppdaterat 2016-03-02

Stäng mejlprogrammet

Mejl kan vara en riktig tidstjuv. Det första jag gjorde varje morgon var att kolla mejlen, och sedan stod mejlprogrammet öppet hela dagen. Det har jag slutat med. Jag kollar mejlen en gång på förmiddagen, en gång på eftermiddagen och – i vissa fall – också en gång på kvällen. Är det något som inte kan vänta vet mina kollegor att jag finns på Slack. 

Strunta i alla dåliga kom ihåg-appar

Jag använder Apples egna appar för kalender och påminnelser. Just påminnelserna är en viktig del i att faktiskt få saker och ting gjorda. Fördelen med Apples app för påminnelser är att den fungerar med Siri. Att kunna säga "Påminn mig om att skicka nyhetsbrev imorgon klockan 10" eller "imorgon när jag kommer till jobbet" är otroligt smidigt. 

Börja använda Pocket

Här sparar jag allt som jag ska läsa senare på nätet. Jag sparar inte länken om jag inte är helt säker på att jag faktiskt kommer läsa den. Jag har också satt upp ett antal RSS-prenumerationer med hjälp av Feedhuddler för att länkarna ska dyka upp direkt i Pocket. En rolig detalj med Pocket är fliken Recommended, som funkar kanonbra, eftersom den vet vilken typ av länkar du brukar spara. Algoritmen är riktigt bra på att hitta artiklar jag tycker är intressanta. 

Sätt upp dina IFTTT-recept

Sätt internet i arbete åt dig! Det är tanken med den här sajten. Jag har två recept igång som båda sparar en länk på mitt Pocketkonto: när jag klickar på "Titta senare" på ett videoklipp på Youtube och när jag gillar en tweet. 

Ibland orkar jag inte med Twitter...

...och då är det ganska smidigt att använda Nuzzel som ser vilka länkar som delats av de konton som jag följer. Det finns också en smart funktion för att hitta länkar som mina kompisars kompisar delar. Det är skönt att inte behöva scrolla igenom hela flödet efter exempelvis en Twitterfri helg.

När jag trots allt twittrar...

Använder jag Twitshot som automatiskt lägger med en bild från artikeln jag delar. 

Bästa fyndet hittills?

Fantastiska programmet – eller "textacceleratorn" – aText har verkligen gjort mig mer effektiv. Här sparar jag kortkommandon till textstycken som jag skriver ofta. Nu slipper jag upprepa mig, vilket är en riktig tidstjuv. Här är några av mina "snippets" som jag kommer åt genom att bara trycka ett enkelt kortkommando.

Kortkommando Text som skrivs ut automatiskt
:foto Enkel fotobyline, typ "Foto: auto motor & sport"
:sign Min mejlsignatur
:carplay URL till en artikel jag länkar till ofta
:table CSS-kod för att snygga till HTML-tabeller
:ams Lägger till texten "automotorsport" i Googles sökresultat för att enbart hitta resultat från automotorsport.se.

Flux sparar ögonen

Ett program som känns skumt att använda i början är Flux, som gör skärmen gulare framåt eftermiddagen och kvällen. Det sparar ögonen. Jag gillar att jobba kväll och det blåa ljuset som Flux tar bort gör det svårt att sova. Den här funktionen kommer snart också till iPhone och iPad. Okej, Flux kanske inte gör dig effektivare men efter att ha provat vill jag aldrig gå tillbaka till att inte använda Flux.

Duet gör din iPad till en skärm

Tänk att få en extra skärm utan att behöva köpa en extra skärm? Det kan du, om du har en iPad, med den trevliga appen Duet.

Avslutningsvis...

Jag använder Twitter betydligt mer än olika RSS-program, men varför jag gör det kan jag förklara i ett kommande blogginlägg.

Blogginlägg
2016-02-22

9 sätt att jobba smartare och effektivare

2015-08-15

Nya bilinbrottskartan – så gjorde jag granskningen

2015-04-07

Första recensionerna av nya Apple Watch

2015-03-21

Interaktiv karta: Se när Sverige byter däck

2015-03-20

Så fixade jag ett mediacenter för 350 spänn

Projekt & artiklar

Laddhybriderna ger enormt stor osäkerhet i hur mycket utsläppen minskar Recharge granskar: Nu har det hänt – elbilar körs längre än bensinbilar i Sverige Recharge granskar: Nu kan du "optimera" din elbil eller laddhybrid för längre räckvidd – men du riskerar garantin Lista: Här är elbilarna där du kommer längst per krona Svenska AdBlue-piraterna säljer fuskbox till lastbilar – och den går igenom besiktningen Recharge granskar: Därför har elbilsförsäljningen i Danmark havererat fullständigt Recharge granskar: Därför kan elbilar vara dyrare att försäkra än fossilbilar Nästan alla elbilsägare skulle göra om köpet – men Tesla är inte bäst Begagnade miljöbilar vräks ut ur Sverige – exporteras till utlandet Testa själv: Så snabbt kommer du fram med Hyperloop Kritikerna har fel – det behövs inte mer än en simpel skärm i Tesla Model 3 Därför är trådlös laddning mycket viktigare än de flesta tror för elbilsomställningen Årets Bil utsedd – knappt en miljöbil i sikte 6 anledningar till att energimiljardären har fel – elbilar är framtiden och Tesla riskerar INTE konkurs Räckvidden framför allt – eller ställer vi fel frågor om nya elbilar? Miljösmart, ja – men det kommer inte alltid vara tokbilligt att köra elbil Det är egentligen på landsbygden som elbilarna passar bäst Detta säger jag till alla elbilsskeptiker – funkar nästan varje gång Efter dödskraschen: "Lösningen är inte att stoppa utvecklingen – snarare tvärt om" Succé eller konkurs – Tesla vinner i vilket fall BMW betalar inte rasslande kamkedjor automatiskt – trots ARN:s beslut Skrotningsklassad Mercedes låg ute på annons hos auktoriserad säljare Toyota Prius säljer bra – så länge bensinpriset är högt Bilrån drabbar inte bara lyxbilsägare – detta gäller om du blir rånad Läsarna hyllar sina elbilar: "Jag är oförskämt nöjd" BMW fälls för kamkedjehaveri i dieselmotor – kostar 50.000 Ägarna berättar: Nya bilar allt snålare – men inte så mycket roligare BMW svarar på kritiken: "Vi prövar saken internt" Försäkringsbolagen känner till Volkswagens dåliga kvalitet Volkswagen svarar på kritiken: "Det är förstås olyckligt" Bilhandlare slutar sälja vissa Volkswagen- och Audimodeller: "Orkar inte med eländet" Vi köper allt fler bilar – men kör allt mindre Här är bilhandlarna som fuskat med momsen – och dömts Unik karta: Här sker bilinbrotten – kolla läget i din kommun Car2go-bilarna kör med vinterdäck på sommaren – det är du som får betala Så fuskar bilhandlarna – struntar i moms och skruvar mätarna Trots siffrorna: "Tycker polisen gör ett bra jobb" Bilhandlarnas åtta vanligaste knep Unik grafik: 185 viltolyckor – varje dag Handlare säljer bilar med olagliga lån Lista: Här är fartkamerorna som fångar flest Så många fastnar i fartkamerorna Läsarna tycker till om bilhandlarna Bilhandlarna med bäst service – enligt köparna Bilhandlarna utnyttjar inte nätet Många bilhandlare svarar inte på mejl Polisen krockar – för dina skattepengar Så får polisen köra – och inte köra Unik karta: Här sker flest bilinbrott Så undviker du bilinbrott Polisen: "Bilinbrotten har minskat dramatiskt" Läsarna berättar om bilinbrotten

Om mig

Jag är digital redaktör på Auto Motor & Sport och Recharge. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med datajournalistik och visualiseringar.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Sublime Text och Coda och versionshanteringsprogrammet SourceTree. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk, Final Cut och Motion, Python, Xcode och Swift.

Kontakt

Mejla mig gärna på eriksdh snabel-a gmail punkt com, följ mig på Twitter eller läs mina artiklar på Auto Motor & Sport och Recharge.